Bademi spadaju u najbogatije orašasto voće prepuno bogatih nutrijenata. Od najbitnijih vitamina badem sadrži: Vitamin E, Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niacin), Folna kiselina, Kalcij, Željezo, Magnezij, Fosfor, Kalij, Cink, Bakar i Mangan.
Donosimo vam jedan zdravi recept napravljen upravo od ove bogate namirnice u kojem ćete sigurno uživati. Ovo je takođe odlična zamjena za maslac.
SASTOJCI:
- 800 g badema
- 1 kašika (supena) maslinovog ulja
- 1 kašika (supena) tečnog meda
PRIPREMA:
Prije samog mljevenja badema potrebno ih je malo prepržiti. Raširite ih u veću tepsiju te stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 15 min te ih ohladite do pola (da budu topli ali ne vrući).
Nakon toga, tople bademe smeljite u blenderu te nakon nekoliko minuta u istu smjesu dodajte maslinovo ulje i med (umjesto meda možete koristiti i datule koje zaslade puter dovoljno a pogodne su i za dijabetičare).
Čuvajte na sobnoj temperaturi.
Ovaj puter/namaz možete koristiti kao zdravi namaz za hljeb, ili kao dodatak pastama. Divnog je ukusa a, što je najbitnije, puno je hranjljivih tvari.
PRIJATNO!
0 komentari:
Objavi komentar