Puter od Badema - ZDRAVO I UKUSNO


Bademi spadaju u najbogatije orašasto voće prepuno bogatih nutrijenata. Od najbitnijih vitamina badem sadrži: Vitamin E, Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niacin), Folna kiselina, Kalcij, Željezo, Magnezij, Fosfor, Kalij, Cink, Bakar i Mangan.

Donosimo vam jedan zdravi recept napravljen upravo od ove bogate namirnice u kojem ćete sigurno uživati. Ovo je takođe odlična zamjena za maslac.


SASTOJCI:



  • 800 g badema
  • 1 kašika (supena) maslinovog ulja
  • 1 kašika (supena) tečnog meda


PRIPREMA:

Prije samog mljevenja badema potrebno ih je malo prepržiti. Raširite ih u veću tepsiju te stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 15 min te ih ohladite do pola (da budu topli ali ne vrući).

Nakon toga, tople bademe smeljite u blenderu te nakon nekoliko minuta u istu smjesu dodajte maslinovo ulje i med (umjesto meda možete koristiti i datule koje zaslade puter dovoljno a pogodne su i za dijabetičare).

Čuvajte na sobnoj temperaturi.

Ovaj puter/namaz možete koristiti kao zdravi namaz za hljeb, ili kao dodatak pastama. Divnog je ukusa a, što je najbitnije, puno je hranjljivih tvari.

PRIJATNO!
Share on Google Plus

About Roserbud

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 komentari:

Objavi komentar

20. 05. 2015.

Puter od Badema - ZDRAVO I UKUSNO


Bademi spadaju u najbogatije orašasto voće prepuno bogatih nutrijenata. Od najbitnijih vitamina badem sadrži: Vitamin E, Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niacin), Folna kiselina, Kalcij, Željezo, Magnezij, Fosfor, Kalij, Cink, Bakar i Mangan.

Donosimo vam jedan zdravi recept napravljen upravo od ove bogate namirnice u kojem ćete sigurno uživati. Ovo je takođe odlična zamjena za maslac.


SASTOJCI:



  • 800 g badema
  • 1 kašika (supena) maslinovog ulja
  • 1 kašika (supena) tečnog meda


PRIPREMA:

Prije samog mljevenja badema potrebno ih je malo prepržiti. Raširite ih u veću tepsiju te stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 15 min te ih ohladite do pola (da budu topli ali ne vrući).

Nakon toga, tople bademe smeljite u blenderu te nakon nekoliko minuta u istu smjesu dodajte maslinovo ulje i med (umjesto meda možete koristiti i datule koje zaslade puter dovoljno a pogodne su i za dijabetičare).

Čuvajte na sobnoj temperaturi.

Ovaj puter/namaz možete koristiti kao zdravi namaz za hljeb, ili kao dodatak pastama. Divnog je ukusa a, što je najbitnije, puno je hranjljivih tvari.

PRIJATNO!

Nema komentara:

Objavi komentar