Da li ste ikad imali nenajavljene goste i zažalili sto niste majstor za tijesto? Ovo je odličan recept za kiflice koje su "mekane kao duša" a prilagođene su i za početnike. Tajna je u tome da svi suhi sastojci koje koristite moraju biti na sobnoj temperaturi a mokri sastojci topli. Pa da počnemo...
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 3 - 4 dcl mlijeka
- 2 dcl vode
- 1 dcl jogurta
- 2 dcl ulja
- 1 kesica praska za pecivo (ja koristim Dolcela)
- 1 kocka kvasca (germe)
- 1 čajna kašika šećera
- 1 čajna kašika soli
Premaz:
- 1 tučeno jaje
Priprema
1. korak
U jednu posudu razmrvite kvasac (germu), dodate šećer, kašiku brašna i malo mlakog mlijeka. Izmješate, prekrijte krpom te ostavite na toplo mjesto da se diže. Ukoliko je zima, stavite blizu izvora toplote a ljeti zagrejte malo vode u šerpicu te posudu sa kvascem stavite na nju. Za cca 15-30 min kvasac je spreman.
2. korak
Brašno obavezno prosijte (jer od glatkoće brašna ovisi i mekoća kiflica), dodajte prašak za pecivo i sol te dobro promješajte. Napravite rupicu u sredini te u nju umješajte dignuti kvasac. nakon toga dodajte sve ostale tekuće sastojke (moraju biti topli).
3. korak
Ukoliko imate jak mikser, koristite spiralne metlice da izmiksate tijesto. Ukoliko ćete se osloniti na svoje ruke, dovoljno je da znate da je tijesto gotovo kad se krene odvajati od stjenki posude. Izmijesite tijesto u kuglu i ostavite da se diže cca 30 min.
4. korak
Istresite na radnu povrsinu i podijelite na 4 dijela. svaki dio razvaljajte i podijelite na 8 trokutova (kao na slici). Prije motanja kiflica, svaki komad malo prstima razvucite pritiskajući rubove u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. na širi dio možete staviti punjenje po želji (pekmez, eurokrem, orasi, mak, sir sa jajima, namaz, sve opcije koje vam padnu na pamet ili ih ostaviti prazne).
5. korak
Sa obe ruke prihvatite donje (šire krajeve), prebacite prema unutra (preko punjenja ukoliko ga ima), lagano šritisnete prstima tako da dobijete jastučić od punjenja ili tijesta. Lagano zarolajte kiflicu prema gore. Kad stavljate tijesto u tepsiju, obratite paznju da vam kraj kiflice (vrh) bude okrenut ka dnu.
6. korak
Poredajte kiflice u tepsiju koju ste predhodno namastili putrom (ja koristim stolni margarin ili margarin za pečenje). Mozete koristiti i papir za pečenje ukoliko izbjegavate ulje i margarin. Istucite jaje i pomjesajte sa malo mlijeka te premažite gornji dio kiflica (tek toliko da dobiju finu boju). Razmak između kiflica odredite sami. Ukoliko ih previše približite, u toku pečenja one će nadolaziti u visinu a ako ih odaljite onda će nadolaziti u širinu. Ja ih odmaknem cca 0,5 cm.
7. korak
Zagrejte rernu na 200 stepeni i onda ubacite kiflice. pecite dok ne dobiju finu boju. Zavisno od rerne, peku se cca od 20 do 35 min. Kad se završi pečenje, izvadite kiflice te poklopite krpom jos desetak minuta da se "potpare".
PRIJATNO!
0 komentari:
Objavi komentar